Speltherapie
Speltherapie
Speltherapie, ook wel beeldcommunicatie genoemd, is een vorm van psychotherapie voor kinderen van 4 tot 12 jaar, soms zelfs ouder.
De grondleggers van deze behandelingsvorm waren de Oostenrijkse psychologe Anna Freud en Oostenrijks-Britse psychologe Melanie Klein, die het spel gebruikten om psychoanalytische therapie toe te passen bij kinderen. Zij beschouwden spel als het belangrijkste communicatiemiddel van kinderen.
De therapie is geschikt voor kinderen die een ingrijpende gebeurtenis hebben meegemaakt, zoals het overlijden van een belangrijke persoon, veranderingen in de thuissituatie of bijvoorbeeld kindermishandeling. Hierdoor kan hun ontwikkeling worden belemmerd. Ook voor kinderen met emotionele problemen kan speltherapie een uitkomst bieden. Hieronder vallen bijvoorbeeld onzekerheid, een negatief zelfbeeld, hechtingsproblemen en moeite met het uiten van gevoelens. Ook kinderen met sociale problemen, zoals problemen in de omgang met leeftijdsgenoten of familieleden, kunnen terecht voor speltherapie.
Inpetto beschikt over een spelkamer, waarin het kind vrij kan spelen met allerlei soorten speelgoed en expressiemateriaal, zoals: verkleedspullen, gezelschapsspellen, een zand- en watertafel, poppen, dieren, voertuigen, teken- en knutselmateriaal, bouwmaterialen en nog veel meer. De speltherapeut bouwt een vertrouwensrelatie op met het kind.
Tijdens het spel volgt hij de initiatieven van het kind en speelt soms mee. Ook leert de therapeut de speeltaal van het kind te begrijpen en onder woorden te brengen wat er gebeurt, waardoor hij systematisch en doelgericht het spel kan beïnvloeden. Op deze manier kunnen problemen die de ontwikkeling belemmeren worden verminderd of verholpen.