Nieuws

23-09-2024 | Nieuws

Week Tegen Pesten: “Denk FF na! Als het om geklets gaat”

Het lijkt soms onschuldig: een opmerking op het schoolplein, een juice verhaal vertellen in een groepsapp of een subtiele rotopmerking in de klas. Maar voor degene die het telkens weer moet aanhoren, kan zo’n opmerking allesbehalve onschuldig zijn. Vandaag start de jaarlijkse Week Tegen Pesten waarbij alles draait om bewustwording: “Denk FF na! Als het om geklets gaat”.

Gepubliceerd op Nu.nl | 23 september 2024
Illustraties: Ayelet_Keshet & WeekTegenPesten

De impact van pesten op het welzijn van kinderen
Een veilige leeromgeving is essentieel voor het welzijn en de ontwikkeling van kinderen. Als kinderen zich onveilig voelen, bijvoorbeeld door pesten, heeft dit niet alleen invloed op hun emotionele welzijn, maar ook op hun schoolprestaties. Ieder jaar zien we de cijfers van pesten stijgen, mede door de ontwikkeling van sociale media en online (cyber)pesten. Maar liefst zestig keer per week zoeken kinderen contact met De Kindertelefoon om te praten over roddelen en buitensluiting. Jongens (48 procent) en meiden (52 procent) hebben vrijwel evenveel te maken met pestgedrag rondom roddelen.

Dit is zorgwekkend, omdat pesten diepe, emotionele littekens kan achterlaten bij slachtoffers wat kan leiden tot een negatief zelfbeeld, depressie, angst en zelfs suïcidale gedachten. Kinderen kunnen hierdoor met een knoop in de maag naar school gaan. Ook voor de pesters en omstanders kan pesten schadelijke gevolgen hebben, zoals schuldgevoelens of het aanleren van negatief sociaal gedrag.

Wat is de rol van roddelen?
Het begin van het schooljaar staat in het teken van groepsvorming en het stellen van positieve normen: hoe willen we nou met elkaar omgaan? Deze positieve groepsnormen dragen enorm bij aan de sociale veiligheid in de klas. Roddelen hoeft niet meteen negatief te zijn: het is een manier voor leerlingen om zich met elkaar te verbinden en gemeenschappelijke normen en waarden te versterken. Echter schuilt hierin ook een gevaar, omdat het al snel ten koste gaat van de ander. Zo zorgt het naast de impact op het individu, ook voor onveiligheid in de hele groep. Leerlingen zijn vaker op hun hoede: “ben ik de volgende?” Daardoor voelen leerlingen zich minder vrij om zichzelf te zijn en uiten, passen ze zich aan anderen aan en doen misschien ook sneller mee met roddels en pesterijen om erbij te horen.

De Week tegen Pesten benadrukt daarom het belang van een positief schoolklimaat waarin leerlingen zich veilig voelen om zichzelf te zijn. De slogan ‘Denk FF na!’ moedigt aan om even stil te staan. In de (digitale) snelheid waarmee verhalen verspreiden en vaak groter worden, kan een korte pauze een groot verschil maken in de reactie. Daarnaast besteedt de campagne extra aandacht aan het bevorderen van respectvol gedrag online.

Empauwer
Heb jij of heeft je kind ervaring met pesten, als slachtoffer of als pester, of loopt hij/zij risico om gepest te worden? Bij InPetto worden veel kinderen geholpen die met pesten te maken hebben gehad. De groepsbehandeling Empauwer is gericht op het vergroten van het zelfvertrouwen en de identiteit, alsook op de sociale ontwikkeling van kinderen. Tijdens deze behandeling leren kinderen van én met elkaar, wat hen helpt om sterker in hun schoenen te staan en beter met sociale situaties om te gaan.

Meer informatie over de Empauwer groepsbehandeling is te vinden op onze website: www.inpetto-jeugdggz.nl en https://empauwer.nl/nl/.



Meer nieuws?

Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld u zich dan vrijblijvend aan voor onze nieuwsbrief en ontvang hem via de mail.
We versturen eens in de twee weken één bericht over een relevant onderwerp binnen de wereld van de
psychologie, u kunt zich uitschrijven wanneer dit gewenst is.