Nieuws

05-05-2025 | Nieuws

Piet, het eetstoornis-monster

Jij kwam binnen als 15-jarige met een negatief zelfbeeld, veel sombere gedachten en een laag lichaamsgewicht. Je wilde graag veranderen – weg van de negatieve gevoelens, op zoek naar jezelf.

Bij Inpetto gingen we samen met jou én je ouders aan de slag. Jij volgde cognitieve gedragstherapie, gericht op de eetstoornis, de angsten en de negatieve gedachtes. Tegelijkertijd kregen je ouders begeleiding van een systeemtherapeut, zodat zij jou vanuit huis zo goed mogelijk konden ondersteunen. Daarnaast waren een diëtist en een kinderarts betrokken om jouw lichamelijke gezondheid en voedingsinname zorgvuldig te begeleiden en te monitoren.

Al snel werd duidelijk dat veel van jouw negatieve gedachten afkomstig waren van wat we een eetstoornis-gerelateerde stem noemen. Dat soort stemmen kan zich vermommen als je eigen innerlijke kritiek, en het is soms moeilijk om te herkennen dat ze eigenlijk niet bij jou horen. Jij vond daar een prachtige manier voor: je gaf die stem een naam – Piet. Piet, het eetstoornismonster. Door Piet een naam te geven, konden we samen beter onderscheiden wat van hem was en wat van jou. En om het nog tastbaarder te maken, maakte je een kleifiguur van Piet. Dat maakte het makkelijker om afstand te nemen van zijn stem en hem letterlijk en figuurlijk minder machtig te maken. Piet was maar een mormel, zei je – een klein monstertje dat eigenlijk geen macht hoort te hebben over een puber zoals jij.

Gaandeweg leerde je om jouw eigen gedachten, gevoelens en behoeftes serieuzer te nemen. Je zei: “Ik kan en mag ook naar mezelf luisteren – ik hoef niet naar Piet te luisteren.” En toen het moment kwam waarop jij voelde dat je sterker was dan Piet, besloot je hem letterlijk kapot te maken. Zijn brokstukken bewaarde je in je fotogalerij – een krachtige herinnering dat jij de baas bent over jouw leven, niet Piet.

Nu, aan het einde van je behandeling, ben jij trots op wie jij bent geworden. Je durft je wensen uit te spreken, staat sterker in contact met jezelf en kunt negatieve gedachten ombuigen naar helpende overtuigingen. Je weet: je wilt niet terug naar hoe het was. Piet krijgt geen ruimte meer in jouw leven.

(Geschreven door Amy van Nijnatten, orthopedagoog)

Binnen onze praktijk bieden we gespecialiseerde hulp aan kinderen en jongeren met een eetstoornis. We werken samen met jou, je ouders en andere betrokkenen om stap voor stap grip te krijgen op de eetstoornis en ruimte te maken voor herstel.

Neem gerust contact met ons op als je vragen hebt of als je wilt weten wat we voor jou of jouw kind kunnen betekenen.

Meer nieuws?

Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld u zich dan vrijblijvend aan voor onze nieuwsbrief en ontvang hem via de mail.
We versturen eens in de twee weken één bericht over een relevant onderwerp binnen de wereld van de
psychologie, u kunt zich uitschrijven wanneer dit gewenst is.