Balans tussen lichte en intensieve hulp

Ieder kind vertoont wel eens vervelend gedrag. Dat gedrag hoort meestal bij de ontwikkeling en gaat over wanneer het kind ouder wordt. Toch kunnen ouders om kleine opvoedingsvragen erg onzeker worden. Het is daarom voor opvoeders prettig dat zij zelfs met kleine opvoedings- en ontwikkelingsvragen bij een gespecialiseerde hulpverlener terecht kunnen.

In 2015 zal de jeugdzorg geregeld worden door de gemeente. De gemeente krijgt daarmee bestuurlijk en financieel de verantwoordelijkheid voor de zorg voor jeugd. Het nieuwe jeugdstelsel focust op preventie, ‘ontzorging’ en een integrale aanpak. Het advies van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling luidt: ‘zorg voor een sterke eerstelijns zorg voor jeugd en gezin voor kwetsbare gezinnen. Investeer niet langer in superspecialisatie en onterecht zware hulpverlening. Ga terug naar de basis: zorg die de eigen kracht van het gezin versterkt en de sociale omgeving benut’.

Die zogenaamde ‘basis’ biedt onze praktijk. Zo kunnen opvoeders onder andere bij ons terecht voor vragen over:

  • gedrag
  • slapen
  • eten
  • zindelijkheid

Vaak kunnen we ouders gerust stellen omdat het gedrag of de ontwikkeling van het kind binnen de normale variatie valt. Daarbij geven we gerichte adviezen hoe met het gedrag van het kind om te gaan.

Soms lijkt er iets ernstiger aan de hand en ontstaan er problemen in het functioneren van het kind. Ook hierin kunnen wij opvoeders helpen door het doen van onderzoek of het geven van meer specialistische hulp.

Wij werken in die zin volgens het principe van een ‘matched care model’: zoveel als mogelijk is direct kiezen voor de juiste zwaarte van hulpverlening. Volgens dit model ontvangen cliënten een behandeling die niet zwaarder is dan noodzakelijk. Hierdoor krijgt de cliënt de hulp die hij/zij nodig heeft binnen één instelling.

 

Afdrukken E-mailadres