Nieuws

10, jul, 2023 | Nieuws

Vroegsignalering bij InPetto

‘Mijn kind is nog zo jong, kan ik dan al bij een psycholoog terecht’?

Wanneer je tegen problemen aanloopt, zou je het liefst willen dat ze gisteren nog opgelost waren. Dat is met alles…. zeker met problemen in de opvoeding of ontwikkeling van je kind. Maar wanneer is dan precies het moment dat je besluit: ik ga een aanmelding doen bij een psychologenpraktijk?  Het antwoord op die vraag is simpel: het is nooit te vroeg. Zelfs met heel jonge kinderen kun je bij onze praktijk terecht, voor zogenaamde vroegsignalering.

Al op jonge leeftijd kunnen emotionele- en gedragsproblemen zichtbaar zijn. Voor ouders zijn er eigenlijk twee vragen die regelmatig naar boven komen: doe ik het niet goed, ligt het aan mij? Of is er iets met mijn kind aan de hand? Twee vragen op twee heel verschillende gebieden.

Opvoeding
Aan de ene kant kan het zo zijn dat de opvoedingsvaardigheden van ouders niet voldoende aansluiten bij het kind. Ouders kunnen het gevoel hebben geen grip te krijgen op de opvoedsituatie. Hierdoor kost het opvoeden van kinderen juist veel energie en lijkt alle moeite die je er in stopt, verloren te gaan in strijd.

Ontwikkelingsproblemen
Aan de andere kant kan er ook sprake zijn van zogenaamde kindeigen problematiek. Ouders merken op dat hun jonge kind bijzonder teruggetrokken en/of angstig is, andere ouders merken juist op dat ze een druk, onrustig en impulsief kind hebben. Ze vragen zich af wat er aan de hand is, verloopt de ontwikkeling wel goed?
Wetenschappelijk onderzoek levert steeds meer kennis op over de manier waarop ernstige problemen in de ontwikkeling van kinderen ontstaan en levert instrumenten voor vroegdiagnostiek.

Peuter- en kleutertijd
In de eerste zes levensjaren leren kinderen allerlei basisvaardigheden, waardoor deze periode als de meest kritieke periode van hun leven wordt gezien. Vroegsignalering: het onderzoek bij (zeer) jonge kinderen kan dan ook uitkomst bieden om op jonge leeftijd er achter te komen wat er aan de hand is. Het geeft ouders inzicht in waar de problemen vandaan komen en biedt verschillende mogelijkheden voor de toekomst.

Erger voorkomen!
Diagnostisch onderzoek en begeleiding van kinderen op jonge leeftijd blijkt zeer effectief te zijn vanwege de opvallende stabiliteit van gedragsproblemen. Het patroon van probleemgedrag heeft zich op jonge leeftijd nog niet definitief gevormd waardoor het gemakkelijker aan te pakken is1 . Hierdoor kun je al op jonge leeftijd met je kind werken aan het leren omgaan met psychosociale problemen. Dit zorgt ervoor dat (gedrags-) problemen op latere leeftijd minder tot uiting komen.

Ook voor vroegsignalering kan je bij onze praktijk terecht!

1  Bron: JGZ Richtlijn Vroegsignalering Psychosociale Problemen

Gepubliceerd door Editor InPetto

Meer nieuws?

Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld u zich dan vrijblijvend aan voor onze nieuwsbrief en ontvang hem via de mail.
We versturen eens in de twee weken één bericht over een relevant onderwerp binnen de wereld van de
psychologie, u kunt zich uitschrijven wanneer dit gewenst is.